boken jag behövde just nu.

10.11.2016 kl. 19:20

 

 

 

 

Mitt senaste ljudbokstips.

Kakan Hermansson har länge varit min husgud. För er som inte riktigt har koll på vem hon är så hon feminist, provokatör, programledare, och konstnär. Jag har slaviskt följt hennes podcast Under huden och läser hennes blogg. Men den här boken handlar inte om hudvård. Den handlar bland annat om hennes uppväxt, adhd, feminism, sexism och att vara lesbisk. Egna erfarenheter av att leva i ett patriarkat helt enkelt.

Kakan klarar av att ta upp de här viktiga ämnena med en lättsam, humoristisk ton utan att degradera allvaret. Jag kände igen mig i kapitlen om sexism och frustration över patriarkatet. Men det kapitlet jag fastnade mest för, och som betydde mycket för mig, var kapitlet om hennes uppväxt med troende föräldrar och hennes egen relation till gud. 

Lika som Kakan befinner jag mig ofta i många sammanhang där kristendom och tro ses som idioti. Gudstro passar inte in i den feministiska pk-bubblan där jag gärna hänger. Många frågar ofta om min relation till både kyrkan och gud och jag kommer på mig själv med att känna mig tvungen att be om ursäkt för hela konstitutionen och komma med långa förklaringar för att inte själv bli stämplad som en idiot. 

Därför känns det så skönt att en feministisk förebild som Kakan pratar så okonstlat om så väl kyrkan som tro, och att det minsann går att kombinera med radikalfeminism. Det är så många som har så starka åsikter om vad kristendom är, utan att egentligen veta vad grundvärderingarna och hela grejen egentligen handlar om. Och framförallt att det finns en enorm diversitet inom kristendomen. Alla tycker inte lika och behöver inte heller tycka lika fast man tillhör samma religion. 

Även om jag inte sett boken i fysisk form, tror jag att upplevelsen förstärks av att höra Kakan själv läsa upp boken. Hon är en väldigt färgstark berättare med världens behagligaste röst. Lyssna bara på den nu!

 

 

... ....
Kommentarer (1)
kan nog tro att du måst stå ut med ett par höjda ögonbryn och några nedlåtande ''okej...'' kommentarer om tro kommer på tal. men kom ihåg att de då är trångsynta och att det inte finns något bättre än moral high ground!
bringthenoise13.11.16 kl. 13:59
jag har faktiskt varit ganska skonad från onödiga kommentarer, men blir ibland lite skeptisk när människor är för nyfikna. men jag förstår dem! det är ju väldigt främmande för många.
14.11.16 20:51