island del 1.

26.10.2016 kl. 22:20

 

Okej, nu har jag lyckats ladda upp nästan alla bilder från Island. Jag trodde att jag inte hade tagit så många, utan mer fokuserade på att verkligen uppleva allt. Men mitt minneskort var nog ganska fullt trots det. En kan ju inte låta bli att föreviga detta magiska land.

 

Efter att ha stigit upp svintidigt på torsdag morgon, landade jag och Sylvikki på Island någon gång på förmiddagen. En bussresa senare var vi  i Reykjavik. Där mötte vi upp Natasha som är på utbyte där i år.

Jag lärde känna Sylvikki och Natasha under mitt utbyte i Nederländerna för två år sedan. Där blev vi väldigt nära vänner och hängde hela tiden. Före resan hade vi inte sets allihopa på över ett år, så vi var onekligen pirriga av iver. Natasha och Sylvikki är båda sådana personer som är väldigt naturliga att hänga med så det finns aldrig någon risk för att det ska kännas konstigt att flyga till ett annat land för att träffa någon av dem. Trots att vi inte ses på flera månader, eller ens talar, så är allt som vanligt varje gång vi ses. Och de är de enda som förstår vad som verkligen hände i Groningen och studenthuset vi bodde i.

Efter att ha hängt i Natashas lägenhet en stund och pustat ut efter resan, gick vi ut för att utforska Reykjavik. Men ganska snabbt blev vi hungriga så vi sökte upp en lämplig pizzeria.

Här kom jag första gången i kontakt med de skyhöga isländska priserna. Den här ganska vanliga pizzan kostade ca 23 euro...Men vad kan man förvänta sig i ett land där inget växer? Den var i alla fall riktigt god och kändes fräsch(?). Om en pizza kan vara fräsch?

Resten av kvällen satt vi hos Natasha och skvallrade i timmar och drack vin innan Sylvikki och jag somnade tidigt mitt i en film. Men bra så, för nästa dag var full av program!

På fredag morgon plockade vi upp vår hyrbil och begav oss ut ur staden. Vi skulle göra en rutt som heter Golden Circle där man ser många imponerande naturfenomen relativt nära Reykjavik.

Det började ösregna precis vid vårt första stopp, nationalparken Þingvellir där det finns en gravsänka som markerar var två kontinentalplattor möts. 

Trots regnet var det mycket häftigt och mina medresenärer var glada.

Vi fortsatte vidare. En stund senare såg vi några islandshästar som såg ut att behöva sällskap, så vi parkerade bilen och hoppade ut för att klappa dem på mulen.

Väldigt mysiga även om jag är så otroligt obekväm med hästar. Jag ha ingen aning om hur man ska bete sig nära en häst eller röra den. Men mularna var i alla fall mjuka och gängets heppatyttö Sylvikki var exalterad.

Vi fortsatte mot geysrarna där ångorna dansade över markytan på ett väldigt sagolikt sätt.

Och så sprutade det lite upp ur marken såklart.

Jag och Sylvikki lyckas ofta matcha vår klädsel. Förutom likadana leggings hade vi även identiska Dr Marten's.

Nästa stopp blev vid Gullfoss som är det största vattenfallet på Island.

Man känner sig så fruktansvärt liten när man står där bredvid dessa vattenmassor.

Det är nästan lite svårt att begripa vad som håller på precis framför ens ögon. Otroligt mäktigt.

Vid det här laget hade vi varit på tur i ungefär sex timmar så vi bestämde oss att köra tillbaka in till staden för att hinna med kvällens program. 

Men det tar vi senare. Nu ska jag njuta av att se på netflix utan dåligt samvete och med världens kortaste to do-list på länge. 

 

... ....