Österbotten och jag.

04.10.2016 kl. 20:21

 

 

Havsvinden blåser kall när jag cyklar längs med stranden till universitetet. Det finns inte en kulle som stoppar den isande vinden, men cykelfärden är lyckligtvis kort, liksom nästan alla avstånd i staden. 

De flesta har sjungande ton i sitt tal och mitt monotona uttal sticker ut. "Snart kommer du säga som i varje mening och börja använda he", säger de. Knappast, men jag gallrar bort de finska orden.

Staden har ett lugnare tempo än den jag är van vid. Matbutikerna stänger redan klockan 18 på veckosluten, och klädebutikerna ännu tidigare. Kaffet är billigare i kaféerna och butikerna har ett tacksamt urval av veganska produkter. 

Alla svenskspråkiga trängs i en lång, ringlande kö till samma ställe om nätterna, där musiken aldrig förändras och studenthalarna sitter som fastklistrade på besökarna. Jag söker mig till lugnare ställen där ölen är dyrare men smakar gott.

En lördagkväll på väg hem från en bar hotar en man att slå ner mig ifall jag skrattar. Jag stirrar rakt fram och rädslan och ilskan kokar inom mig. Jag hatar att han kunde skrämma mig. Gatorna har ännu inte blivit tillräckligt bekanta för att de ska kännas bekväma efter att solen gått ner. 

Jag känner inte av min farmors österbottniska arv, och jag vet inte var Petalax är. Men varje dag lär jag mig lite mer om de platta vidderna. Jag kommer nog knappast stanna här längre än nödvändigt. Men jag kommer alltid uppskatta den österbottniska attityden. För den är öppnare, mer tillåtande, mer Sverige och lite, lite mindre jante.

 

... ....
Kommentarer (5)
poetisk flow på inlägget, de e kova.
bringthenoise04.10.16 kl. 21:19
tackar tackar!
05.10.16 17:30
Det där med språket är intressant. Kände mig alltid innerst inne lite obekväm med dialekten från min hemstad och har i dagens läge bara anvädning för den kanske några gånger om året. Vi har alltid pratat högsvenska hemma och i och med flytten till Åbo så känns det som om att min språkliga identitet blivit så stark och att dialekten inte riktigt hör dit. Kommer bli intressant ifall jag trots kommer anpassa mitt språk enligt hur det pratas i Österbotten.. Minns när jag bjöd mina vänner hemifrån på tuparin hem till mig i Åbo så trodde de att jag skulle ha tupperware-party :)
Ida05.10.16 kl. 10:41
Det känns ganska speciellt att jag är den enda i vår klass som talar så kallad standardsvenska utan dialekt. Jag kan uppskatta dialekter, men eftersom jag är väldigt ovan känns de ibland lite distraherande. Ibland måste jag fokusera mer på att tyda dialekten än att verkligen fokusera på innehållet i det personen säger. Det känns lite bakvänt. Men jag lära mig mer hela tiden! Eftersom du ändå kan en österbottnisk dialekt tror jag nog att den kommer lockas fram här, i alla fall lite :D
05.10.16 17:37
Minder jante i Österbotten??? SKOJAR DU? För me tsenns e som att mellersta/norra österbotten er jantelagens vaggo. Intressant att e svenger så olika beroende på vannifrån man komber... eller kanstsi he faktiskt er minder dömand tij opp. Live and let leva på lande.

Synd he att en usling hota de.
Matilda05.10.16 kl. 11:30
Jo faktiskt har jag upplevt att Vasa är mindre jante än huvudstadsregionen och man är beredd att bjuda på sig själv lite mer. Det kan ju vara att det inte är hela Österbotten, men i alla fall här! (och tack för en bra dialektövning, haha)
05.10.16 17:41
Så fint skrivet! Det är intressant att läsa andra personers upplevelse och tankar om ens hemknutar. Känner som Matilda kommenterat här ovanför inte heller riktigt igen mig i att Österbotten skulle vara mindre jante, men tror att det beror väldigt mycket på var och i vilka kretsar man rör sig.
Hoppas du får ett spännande och givande år ute på de Österbottniska vidderna!
ett ritstift i din rumpa05.10.16 kl. 20:54
Tack! Jo, alltså nu när jag tänker efter så är det lite missvisande att jag säger att Österbotten är mindre jante. Jag har ju egentligen bara stött på en liten krets i Vasa...Men jag har ändå fått de vibbarna så tänkte att jag lika bra kan nämna dem :)
05.10.16 21:48
När jag kommer hem ska ja låna mammas bil och så ska vi åka på utflykt! Såklart du ska veta var Petalax finns
Louise 06.10.16 kl. 14:33
Perfekt!
10.10.16 18:18