vad studerar jag egentligen?

29.09.2016 kl. 21:21

 

Här smygfotar jag i vårt kafferum.

 

Jag nämner mina studier lite i förbifarten hela tiden, men jag tror inte att jag har gett en ordentlig förklaring till varför jag tog mitt pick och pack och flyttade till Vasa. 

Jag studerar alltså masskommunikation vid Åbo Akademi, det vill säga journalistik och allt som hör till det. För alla som följt med den finlandssvenska bloggvärlden: Den linjen som Linn Jung gick, kommer ni ihåg? Mitt huvudämne är fortfarande nationalekonomi, men det här blir mitt långa biämne (och undanflykt för att inte behöva börja på min gradu ännu).

I jämförelse med mina nationalekonomistudier är det här totala motsatsen. I stället för två föreläsningar i veckan, sitter jag nu i genomsnitt åtta timmar per dag i skolan. Dessutom är vi bara sju personer på min klass, fem pampeser, en ålänning och jag. Charmig kombination.

Våra lärare är främst från olika mediehus och de håller korta, intensiva kurser i ganska specifika ämnen. Ifall man är borta en timme missar man väldigt mycket och det är svårt att läsa i kapp bara så där med hjälp av kurslitteratur. 

Förklaringen till det späckade schemat ligger i att vi ska lära oss tidning, radio, tv, webb och dokumentär på bara ett år. Det innebär också att den här utblidningen är väldigt praktisk. I samband med att vi går igenom teorin, provar vi på att göra allt i praktiken. Det är i princip meningen att vi ska kunna börja jobba med vilket medie som helst när den här utbildningen är över. 

Exempel på vad jag har att göra nu: Skriva artiklar om två rättegångar för en kurs i pressjuridik, fota en fotoserie för en kommande artikel för Vasabladet och skriva ett referat om en reportagebok om Tjejenien. Som ni märker, ganska konkreta grejer. 

Hittills har jag inte varit på en enda föreläsning som har känts onödig eller dålig. Därför känns dagarna inte så långa och tunga som de kanske låter. Och det känns mer än okej att vara i Vasa på grund av den här medialinjen. Jag sitter och är äckligt aktiv under föreläsningarna och suger i mig information som en svamp.Hoppas min iver håller i året ut!

 

 

... ....
Kommentarer (3)
intressant att läsa om vad exakt du gör i Vasa för jag var rätt nyfiken!
N30.09.16 kl. 00:47
okej men bra att jag nu förklarade! glömmer lite bort att de som läser min blogg inte förstår vad jag håller på med om jag inte skriver det :D
30.09.16 20:50
Låter som mycket mångsidiga och intressanta studier! Journalisternas jobb är viktigt. :)
Fanny30.09.16 kl. 11:09
Ja det är det verkligen! Och jo, journalister är en självklar del i ett demokratiskt samhälle :)
30.09.16 20:51
En nyfiken fråga: varför just Vasa, varför inte ett stort biämne på Soc&Kom? Fast kanske orsaken är att masskommunikationen hör till ÅA? (Måst fråga eftersom jag själv blivit färdig från Soc&kom från journalistiklinjen :D)
C30.09.16 kl. 12:44
Det är nog främst för att linjen hör till ÅA så det är lätt att kombinera med mina andra studier. Dessutom har jag hört bara positivt om den här linjen av människor som gått den, att man verkligen lär sig allt man behöver på ett effektivt sätt. Jag vet inte ifall det hade gått att göra det på samma sätt på ett år ifall jag hade gjort det på soc&com?
30.09.16 20:59