på besök i åbo.

 

 

Jag har inte många överloppsminuter om dagarna nu för tiden, och det lär inte lugna ner sig. Ifall jag inte skulle tycka att det mesta vi gör på utbildningen är både lärorikt och roligt, hade jag nog redan nu börjat gro en liten orosklump i magen. Men jag hann i alla fall en vända till Åbo under veckoslutet för att se några favoritpersoner. 

Jag hann bland annat med lite upptäcktsfärd, skoluppgifter, bilen i Baari, spela monopol i flera timmar (med risk för att låta som en dryg ekonom: vitsi det är roligt ändå!), laga lasagne och sedan ta tåget tillbaka till Vasa.

Det kändes lite sisådär att komma hit igen. Det kändes inte fel, men det kändes som om mitt liv inte kommit i kapp med min fysiska plats. Mitt liv pågår i Åbo medan min vardag är i Vasa. Jag antar att jag måste ge det tid, och inte tvinga mig själv att vara så fruktansvärt anpassbar. Ibland är de svårt att anpassa sig, och det är okej. Och jag är helt övertygad om att jag kommer att trivas här.

Dessutom har jag mycket roliga saker som väntar den här hösten. Till exempel bokade jag ikväll flygbiljetter till Island! Jag har länge velat fa till detta mytomspunna land, och om en månad kommer jag vara där. Så coolt. 

 

Publicerad 19.09.2016 kl. 23:38

tre ljudböcker.

 

Som jag skrivit någon gång tidigare, tycker jag väldigt mycket om att lyssna på ljudböcker. Ibland kan jag bli frustrerad över att  jag är en så långsam läsare så att historien aldrig tar fart när jag läser "normalt". Därför tycker jag det är skönt med ljudböcker som komplement så att jag lyckas ta del av ännu fler fantastiska historier. 

Under det två veckor jag bott i Vasa har jag hunnit lyssna på tre böcker. 

 

 

En riktig klassiker som på något sätt ändå lyckas vara aktuell trots att den utkom år 1912. Hjärta och smärta fanns även då, och fungerade bra i romanform även då. Dessutom har jag en förkärlek och fascination för samhället i början av 1900-talet. Jag ser fram emot att se filmatiseringen som torde komma ut nu på hösten.

 

 

Den här boken baserar sig på Chimamanda Ngozi Adichies Ted Talks-tal All borde vara feminister. Titeln säger sig självt. Den här tematiken slutar aldrig att vara viktig och aktuell. Boken är väldigt kort så det finns ingen orsak att inte ta sig tid att lyssna/läsa den. 

 

 

Utan personligt ansvar är uppföljaren till den prisbelönta romanen Egenmäktigt förfarande. Som många andra, är jag förtjust i Lena Anderssons personliga stil att porträttera kärlek, eller snarare hopplös kärlek. Samtidigt orsakar båda romanerna flera skamsköljningar då jag känner igen mig i Ester Nilsson...Trots det är de båda läsvärda.

 

Nu ska jag öppna en bok om Tjetjeninen som jag måste läsa för en reportagekurs jag går just nu. Och i natt tar jag bussen till Åbo!

 

Publicerad 15.09.2016 kl. 20:48

mitt nya hem.

 

 

Så här bor jag just nu. Eftersom jag snittar en flytt i året, är det här mitt femte hem sedan jag flyttade ut ur barndomshemmet. En ljus etta i ett nybyggt hus. Väldigt neutral, inte särskilt personlig, men fräsch och trivsam ändå. Just nu ser allting lite väl gulligt ut, och jag vet egentligen inte varifrån allt rosa kommer. Men jag trivs bäst med att bo i ljusa färger med gröna växter här och där. Gulligheten får jag kanske åtgärda längs med tiden. Men så här ser det i alla fall ut just nu!

 

Publicerad 11.09.2016 kl. 15:04

första balettlektionen och första skoldagen.

 

 

Hej hej! Jag lever fortfarande här uppe i norr.

Både första balettlektionen och första skoldagen gick bra. Jag var ju självklart först på plats i god tid första dagen(de som känner mig är knappast förvånade) så hann utforska skolans selfiespeglar innan resten av klassen kom. De två första skoldagarna har varit långa och intesiva och resulterat i att jag varit helt slut om kvällarna. Men på ett bra sätt! Jag har en bra känsla av linjen, människorna och det här året.

Det enda jag är lite orolig över just nu är kominationen obligatorisk närvaro, långa resor, dåliga buss- och tågtidtabeller och dyra biljetter. Saknar ju min pöjk så mycket! Men månne det inte fixar sig.

Publicerad 08.09.2016 kl. 22:16

sista veckan i Åbo.

 

Medan jag bekantar mig vid min nya stad och omgivning, kan vi ta en titt tillbaka. 

 

En av Tuomas kompisar åkte iväg till Skottland för att studera så vi hade hejdå-fest på Pub Niska.

 

 

Som såklart följdes av öl på Alvar. Det är nog kanske Åbos mysigaste bar. Det är alltid så skönt och avslappnat där.

 

 

En dag bjöd Åbo på riktigt ordentligt ösregn så jag lånade Tuomas gula lantmätarregnrock.

 

 

Sista kvällen i Åbo fick jag feeling och gjorde en trerätters middag. Lagade bland annat en bruschettan som glev asgod.

 

 

En sista sensommarpromenad längs med Aura å för i år. Så bra stad ändå.

Nu ska jag gå till min nya skola!

 

Publicerad 07.09.2016 kl. 08:22

höstlistan.

 

 

Beskriv din kommande höst i tre ord. Nytt. Förväntansfull. Hektisk.
Vilka är dina bästa minnen från sommaren 2016? Roadtrip till östra Finland, kräftisveckoslut och Flow.
Vad är det bästa/sämsta med hösten? Bästa är känslan av nystart och att komma in i rutiner igen. Det sämsta är att det blir mörkt och att jag flyttat långt ifrån alla mina bästa människor.
Hur höstmyser du? Väldigt klichéaktigt mys med dubbla täcken, te och netflix. Eller lång fika hemma hos någon kompis(buää nu börjar jag sakna alla :((((.... ).
Vilka böcker har du planerat att läsa i höst? Naondel, In transit och Brott och Den allvarsamma leken.
Dina 3 bästa hösttips - alla kategorier? Kom ihåg att det är fortfarande okej att ta tid för sig själv och chilla semesteraktigt ibland trots att vardagen satt igång igen. Din hälsa är viktigare än alla prestationer. Se om alla säsonger av Sex and the City och skaffa dig en hobby. Så glad att jag börjat dansa balett här i Vasa.
Hur ser din höstoutfit ut? 

 


Har skol/jobbstarten fört med sig några insikter? Börjar först på onsdag så kan inte svara på det ännu. Men tror det blir bra.
Vad har du på TO-DO listan just nu? Föra min cykel på reparation, köpa nya balettskor och lära känna min nya stad.
Några tips på hur man botar höstdeppigheten? Inte kräva för mycket av en själv. Se på mer netflix och umgås med vänner. Ta det lugnt.

 


 

Bästa musiken för regniga dagar? Jag är faktiskt den där människan som sätter på klassiskt. Debussy, Fauré, Glass, Tiersin... Eller sen Beyoncé och tung hiphop.
Vad är två nya grejer du vill lära dig i höst? Dansa balett och att använda all teknik/redskap man behöver för att jobba i mediavärlden.
Vilka serier rekommenderar du att följa? Eller kanske någon sevärd film? Eftersom alla ser på Gillmore Girls just nu antar jag att jag komma plöja igenom den serien snart. Men annars, andra säsongen av Jane the Virgin och Narcos. 
Vilka bloggar frossar du i för tillfället? Ganska samma som alltid. Mycket ratata-bloggar alla typiska niotillfem/flora/blondinbella.
Topp tre favoritdrycker i höst? Kaffe(året om i stora mängder), rödvin och citronvatten.
Vad är den höstigaste maträtten? Rotsaker i ugnen. Så gott. Kan inte vänta på att priserna på rotsaker störtar i butikerna.

 


 

Var hänger du helst under helgen? I Åbo med Tuomas och vänner. Först hemmachill(helst av allt Fridas förra lägenhet på tavastgatan med gin&russian, vårrullar och massor skvaller), sen en öl på Alvar och sen Dynamo.
Har du någon inplanerad resa för den närmaste framtiden? Jag far högst troligen till Island någon gång under hösten och hälsar på Natasha som bor där just nu. 
Hur förbereder du dig för vintern? Min plan i år är att omfamna vintern med en mer positiv inställning än vanligt. Lura mig själv att jag tycker om vinter. Fokusera på sådant som jag tycker om, som innomhusmys.

 

Publicerad 06.09.2016 kl. 08:10

hej från vasa.

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag har flyttat till Vasa. Här ska jag gå den ettåriga medialinjen vid Åbo Akademi, och förhoppningsvis lära mig myckte nyttigt inför framtiden. Jag studerar ju vanligtvis nationalekonomi men har masskommunikation som biämne. 

Under veckoslutet flyttade jag in i en etta i ett nybyggt hus ungefär en kilometer från Vasa torg. Jag cyklar och går omkring på mina nya gator och tappar bort mig flera gånger på grund av mitt sämsta lokalsinne. Även om det känns som om jag skulle vara tusentals kilometer från allt och alla så känns det tillsvidare helt okej. Lite ensamt men jag väntar på vardagen och nya rutiner. Som tur är börjar mina balettlektioner idag och skolan på onsdag. 

Publicerad 05.09.2016 kl. 11:47

utfärd till hirvensalo.

 

 

Publicerad 31.08.2016 kl. 10:03

mobilanteckningar.

 

Inspirerad av niotillfem och Nanó tog jag en titt i mina mobilanteckningat och insåg att det minsann var en charmig röra av lösryckta meningar och listor. Varför just bland annat de här fått stanna vet jag inte.

 

 

1. En lista på böcker jag planerat läsa. Jag brukar ofta skriva upp böcker, filmer och låtar för att komma ihåg dem i ett senare skede. 2. Jag och Frida är på fest med ÅA:s snyggaste kille och måste diskutera genom anteckningarna. 

 

  

 

3. En ganska typisk lista i min mobil. Böcker, saker som måste införskaffas och saker jag vill göra. 4. Någon gång när jag var frustrerad på samhället och planerade en arg text.

 

 

 

5. Nar jag fick en panikångestattack i bussen och var tvungen att distrahera mig själv genom att skriva. Jag kanske publicerar hela texten i ett senare skede. 6. Packningslista till Vasa. På fredag åker jag.

 

Publicerad 30.08.2016 kl. 19:33

en söndag då jag smalt in i väggen.

 

 

Jag börjar se fram emot vardagen och rutiner. Visst är det skönt att vara ledig, men nu är jag klar. Tackvare min långa ledighet är jag första gången på evigheter redo att börja studieåret. Det ligger ingen molnande trötthet i min kropp längre. Jag är utvilad och vill sätta igång med hösten. Så skönt att äntligen känna så.

 

Publicerad 29.08.2016 kl. 16:37

den bästa vänskapen

 

Saker bebisar måste lära sig tidigt: att gå på picknick med alla sina tanter. 

Jag skulle kunna hylla kvinnlig vänskap i all oändlighet varje gång jag har hängt med de här personerna. Hur mycket jag än nu för tiden lever i en lycklig tvåsamhet, så finns det vissa saker min kille inte klarar av att ge mig. Jag behöver tjejhäng. Jag behöver prata med kloka kvinnor. Jag behöver få ranta om patriarkatet med sådana som förstår. Jag måste få hänga med er <3

 

Publicerad 26.08.2016 kl. 21:26

en lördag i raumo.

Publicerad 25.08.2016 kl. 21:15

ska jag faktiskt ge in mig i mediavärlden?

 

 

Samtidigt som jag med stor iver och entusiasm ser fram emot att inleda mina mediastudier om ett par veckor, kan jag inte låta bli att tvivla. Lokaltidningen som jag har jobbat för i fyra år har länge kantats av dåliga ekonomiska tider, förändring och samarbetsförhandlingar. Trots de mörka molnen har det alltid varit en trivsam arbetsplats där jag som ung journalist har fått gott om utrymme och uppmuntran att utveckla min yrkeskunnighet. 

Därför känns det riktigt sorgligt att hela mediahuset än en gång säger upp ett svindladen antal skickliga journalister - mina kollleger. Mina kolleger som jag har så mycket respekt för och som inte ska få göra det som de är bra på, och som de slitit röven av sig de senaste åren för att göra så bra som möjligt.

Den finlandssvenska medievärlden är så otroligt oförutsäbar och riskabel just nu. Få får det att fungera. Därför känns det helt huvudlöst att jag just nu planerar en karriär inom den här branschen. Mediavärlden innebär att man ska tacka och bocka och trippa på tårna ifall man får ett jobb. Inte minst ska man vara tacksam. Hur ska en bransch kunna utvecklas och komma ur en depression ifall alla i yrkeskåren går omkring och är tacksama över sitt jobb och livrädda för uppsägningen som väntar bakom hörnet?

Nej inte är det klokt att sätta in foten där. Men just nu vill jag inget annat än slänga mig in i den världen. Just nu finns det inget som fascinerar mig lika mycket som media och journalistik. Det är så sjukt intressant, roligt och framför allt viktigt. Och något jag upplever att jag är ganska bra på. Jag tänkter därför inte skrämmas av branschens svacka. Jag tror och hoppas att det snart kommer att vända, och att jag får njuta av journalistikens uppsving på första parkett. 

 

Publicerad 25.08.2016 kl. 21:00

vegetarisk husmanskost.

 

Jag har inte varit hundra procent vegetarian så länge(sedan årsskiftet ungefär), men i flera år så kallad 80%-vege. Orsaken till att jag inte helt lämnade köttet tidigare var för att jag trodde att det inte skulle finnas substitut för de där vissa kötträtterna som jag verkligen tycker om. Nu när jag tänker tillbaka var det nog en väldigt krass motivering för att inte lämna köttet tidigare. Men, men man lever och lär sig! 

En av de där absoluta favoriträtterna med kött har alltid varit köttbullar. Köttbullar innebär så mycket barndomsminnen och nostalgi etc. Därför blev jag så glad när jag stötte på det här receptet. Bestämde mig för att genast prova det, och till min stora glädje blev det helt förträffligt. Så himla gott. Prova bara.

 

Jag använde quornfärs som "kött" och chiafrön som "ägg".

Saltade lite gurka och gjorde rårörda lingon till.

Smeten var enkel att jobba med så bullarna blev runda och fina.

 

Gjorde också en gräddsås gjord på delvis öl som blev mycket god. Den ultimata husmanskosten.

 

Publicerad 19.08.2016 kl. 10:49

Flow.

 

Jag vaknade igår med en mördarförkylning och spenderade prick hela dagen ynklig som en liten kattunge i sängen. Orkade endast titta på ett avsnitt av the Kardashians. Resten av tiden låg jag bara och stirrade i tomma intet och trodde att jag skulle dö av all feberfrossa. Idag ligger jag fortfarande i sängen men orkar i alla fall titta på en datorskärm, så tänkte visa hur jag hade det förra lördagen på Flow. 

Av någon märklig anledning var jag inte så pepp på Flow det här året, men beslöt mig ändå för att följa med en dag. Och vilken tur! Festivalen är ju så himla nice, speciellt atmosfären. Jag ångrade ganska fort att jag inte hade köpt biljett för flera dagar. Men en dag fick räcka i år.

Såg först Ronya som, enligt mig, är en av Finlands bästa sångare. Med lite bättre låtar kommer hon nog snart slå igenom internationellt.

Tuomas ville absolut gå och se Litku klemetti & tuntematon numero. Gillar deras råa och ärliga känsla.

 

Lyckades hitta både Matilda och Sylvikki i folkmassan. 

M83 lockade fram tonårskänslor och flashbacks till nätterna på Tavastias Lauantaidisko när jag var 18 och 19 år. Mycket fint. 

Det som vi ändå väntat allra mest på var Morrisey. Vi gick tidigt till scenen för att få lagombra platser och inte slukas upp av folkhavet. Morrisey må vara en gubbe, men av den bästa sorten. Jag gillar att han låter sin extremt aktivistiska sida ta över spelningarna i kombination med musiken. Han bjuder på en regel dos av veganpropaganda och fördömer politiker. Och så har han ju världens mest melankoliska röst. Han är ett fenomen. 

Det var årets Flow. Påminn mig nästa år att jag ska köpa biljett för flera dagar.

Publicerad 18.08.2016 kl. 12:38
Lina.