den bästa vänskapen

 

Saker bebisar måste lära sig tidigt: att gå på picknick med alla sina tanter. 

Jag skulle kunna hylla kvinnlig vänskap i all oändlighet varje gång jag har hängt med de här personerna. Hur mycket jag än nu för tiden lever i en lycklig tvåsamhet, så finns det vissa saker min kille inte klarar av att ge mig. Jag behöver tjejhäng. Jag behöver prata med kloka kvinnor. Jag behöver få ranta om patriarkatet med sådana som förstår. Jag måste få hänga med er <3

 

Publicerad igår kl. 21:26

en lördag i raumo.

Publicerad 25.08.2016 kl. 21:15

ska jag faktiskt ge in mig i mediavärlden?

 

 

Samtidigt som jag med stor iver och entusiasm ser fram emot att inleda mina mediastudier om ett par veckor, kan jag inte låta bli att tvivla. Lokaltidningen som jag har jobbat för i fyra år har länge kantats av dåliga ekonomiska tider, förändring och samarbetsförhandlingar. Trots de mörka molnen har det alltid varit en trivsam arbetsplats där jag som ung journalist har fått gott om utrymme och uppmuntran att utveckla min yrkeskunnighet. 

Därför känns det riktigt sorgligt att hela mediahuset än en gång säger upp ett svindladen antal skickliga journalister - mina kollleger. Mina kolleger som jag har så mycket respekt för och som inte ska få göra det som de är bra på, och som de slitit röven av sig de senaste åren för att göra ska bli så bra som möjligt.

Den finlandssvenska medievärlden är så otroligt oförutsäbar och riskabel just nu. Få får det att fungera. Därför känns det helt huvudlöst att jag just nu planerar en karriär inom den här branschen. Mediavärlden innebär att man ska tacka och bocka och trippa på tårna ifall man får ett jobb. Inte minst ska man vara tacksam. Hur ska en brasnch kunna utvecklas och komma ur en depression ifall alla i yrkeskåren går omkring och är tacksama över sitt jobb och livrädda för uppsägningen som väntar bakom hörnet?

Nej inte är det klokt att sätta in foten där. Men just nu vill jag inget annat än slänga mig in i den världen. Just nu finns det inget som fascinerar mig lika mycket som media och journalistik. Det är så sjukt intressant, roligt och framför allt viktigt. Och något jag upplever att jag är ganska bra på. Jag tänkter därför inte skrämmas av branschens svacka. Jag tror och hoppas att det snart kommer att vända, och att jag får njuta av journalistikens uppsving på första parkett. 

 

Publicerad 25.08.2016 kl. 21:00

vegetarisk husmanskost.

 

Jag har inte varit hundra procent vegetarian så länge(sedan årsskiftet ungefär), men i flera år så kallad 80%-vege. Orsaken till att jag inte helt lämnade köttet tidigare var för att jag trodde att det inte skulle finnas substitut för de där vissa kötträtterna som jag verkligen tycker om. Nu när jag tänker tillbaka var det nog en väldigt krass motivering för att inte lämna köttet tidigare. Men, men man lever och lär sig! 

En av de där absoluta favoriträtterna med kött har alltid varit köttbullar. Köttbullar innebär så mycket barndomsminnen och nostalgi etc. Därför blev jag så glad när jag stötte på det här receptet. Bestämde mig för att genast prova det, och till min stora glädje blev det helt förträffligt. Så himla gott. Prova bara.

 

Jag använde quornfärs som "kött" och chiafrön som "ägg".

Saltade lite gurka och gjorde rårörda lingon till.

Smeten var enkel att jobba med så bullarna blev runda och fina.

 

Gjorde också en gräddsås gjord på delvis öl som blev mycket god. Den ultimata husmanskosten.

 

Publicerad 19.08.2016 kl. 10:49

Flow.

 

Jag vaknade igår med en mördarförkylning och spenderade prick hela dagen ynklig som en liten kattunge i sängen. Orkade endast titta på ett avsnitt av the Kardashians. Resten av tiden låg jag bara och stirrade i tomma intet och trodde att jag skulle dö av all feberfrossa. Idag ligger jag fortfarande i sängen men orkar i alla fall titta på en datorskärm, så tänkte visa hur jag hade det förra lördagen på Flow. 

Av någon märklig anledning var jag inte så pepp på Flow det här året, men beslöt mig ändå för att följa med en dag. Och vilken tur! Festivalen är ju så himla nice, speciellt atmosfären. Jag ångrade ganska fort att jag inte hade köpt biljett för flera dagar. Men en dag fick räcka i år.

Såg först Ronya som, enligt mig, är en av Finlands bästa sångare. Med lite bättre låtar kommer hon nog snart slå igenom internationellt.

Tuomas ville absolut gå och se Litku klemetti & tuntematon numero. Gillar deras råa och ärliga känsla.

 

Lyckades hitta både Matilda och Sylvikki i folkmassan. 

M83 lockade fram tonårskänslor och flashbacks till nätterna på Tavastias Lauantaidisko när jag var 18 och 19 år. Mycket fint. 

Det som vi ändå väntat allra mest på var Morrisey. Vi gick tidigt till scenen för att få lagombra platser och inte slukas upp av folkhavet. Morrisey må vara en gubbe, men av den bästa sorten. Jag gillar att han låter sin extremt aktivistiska sida ta över spelningarna i kombination med musiken. Han bjuder på en regel dos av veganpropaganda och fördömer politiker. Och så har han ju världens mest melankoliska röst. Han är ett fenomen. 

Det var årets Flow. Påminn mig nästa år att jag ska köpa biljett för flera dagar.

Publicerad 18.08.2016 kl. 12:38

tisdagslista.

 

1. Hur gammal är du om fem år? 28 år
2. Vem var den sista du träffade? Pappa
3. Hur lång är du? 165 centimeter
4. Vilken var den senaste film du sett? On the Road
5. Vem ringde du senast? Tuomas
6. Hur löd ditt senaste sms och till vem? Till Tuomas: Joulukinkkua? *emoji som ler med en svettdroppe i pannan* no huhhu en ole koskaan pitänyt siitä
7. Var är dagens planer? Sortera kläder och åka till Åbo.
8. Föredrar du att ringa eller skicka sms? Beror lite på vem. Oftast sms:ar jag helst. Men talar helst i telefon med mor, far och Tuomas. 
9. Är du en morgon- eller kvällsmänniska? Ingendera, alltid trött. Skoja. Mest kvällsmänniska.
10. När såg du senast din mamma? Igår!
11. Vilken ögonfärg har du? Blå
12. När vaknade du idag? Vaknade kl 9 men steg upp först 45 minuter senare. Lever livet.
13. Har du någon gång hittat en katt? Definiera hitta en katt.
14. Vilken är din favoritplats? Vår holme. 
15. Vilken plats föredrar du minst? Bajamaja på festival
16. Var tror du att du befinner dig om tio år? Vilken framtidsångestframkallande fråga. Förhoppningsvis någonstans där jag trivs.
17. Vad skrämde dig som barn? Ronald McDonald och Rölli.
18. Vem fick dig att skratta senast? Tuomas
19. Är du för ung för att äga vinylskivor? Nej. Har några. Men min skivspelare är sönder så kan inte lyssna på dem :((
20. Har du stationär eller bärbar dator? Bärbar 
21. Sover du med eller utan kläder på dig? Beror på hur varmt det är. Ibland en fullständig flanellpyamas och ibland bara trosor.
22. Hur många kuddar har du i sängen? Fem, tror jag. 
23. Hur många länder har du bott i? Två
24. Tycker du om Kinamat? ​Ibland jättesunkig och äcklig. Men ibland riktigt gott. Speciellt om jag gör det själv. 
25. Vad dricker du till frukost? Kaffe
26. Är du en beroendemänniska? Nej
27. Kan du några andra språk än svenska? Finska, engelska, skolfranska, turisttyska och fyllenederländska. 
28. Har du någonsin åkt ambulans? Nej
29. Föredrar du havet eller en pool? Havet.
30. Vad spenderar du helst pengar på? Mat, kläder och resor. 
31. Äger du dyra smycken? Ja
32. Vilken var den senaste bok du läste? Snart klar med Just kids av Patti Smith.
 

Publicerad 16.08.2016 kl. 10:43

kräftisveckoslut.

Förra veckoslutet ägde vårt traditionella kräftskiveveckoslut rum. Den här gången var vi på Pellinge som tacksamt nog bjöd på lite bättre väder än prognosen. Till vårt veckoslut hör inte enbart själva kräftätandet utan även en olympiad som lockar fram en fraftig tävlingsinstinkt hos alla (speciellt hos mig eftersom jag är en av de där vidriga tävlingsmänniskorna).

Som alltid, var det helt sjukt roligt. Veckoslutet gick så otroligt snabbt så det kändes som om det knappt hade kommit igång innan det var dags att köra hem. Jag ser redan fram emot nästa kräftisolympis <33

Här bjuderna jag på en bildbomb från fredagkväll till söndagmorgonnatt. De flesta bilderna är tagna av min bf Tuomas. 

Fredagspirret och förberedelser.

Grillmat och skål för le bébé.

Brunch och Pellinges fauna.

Dags att göra sig klar för olympiaden!

Hittade en tvilling. 

Fiske- och bastupaus efter tävlingarna.

Sen var det äntligen kräftisdags!

 

Publicerad 11.08.2016 kl. 18:47

en titt tillbaka.

 

Jag njuter fortfarande av ledighet och är i återhämtningsfasen av en intensiv kräftskivehelg. Men mer om den senare. Nu hoppar vi tillbaka i tiden lite. 

En tropiskt varm kväll under den sista jobbveckan var ett kvällsdopp det enda möjliga. 

En klassisk lunch vid datorn en dag då deadlinen pressade på.

Vi firade beräknat födelsedatum i Berhäll. Först en vecka senare kom undeverket. <3 <33 <3

En lördag vid skateparken. Tuomas tycker mina jeans är de bästa när han skeittar så kommer troligen inte se mycket av dem mera.

Firade en söndag utan bussresa mot öst med aperol spritz.

En tisdag morgon satt jag i ett väntrum för att få bukt på mina atopiska utslag och allergier. Det resulterade i en hel kass full av krämer och mediciner från apoteket.

 

En kväll med elektronisk musik vid Kirjakahvila. Också en ev de sista kvällarna som kändes som sommar.

 

Publicerad 09.08.2016 kl. 18:13

ledigt.

 

Jag börjar småningom komma in i ledighetslunket. De första dagarna var ren kär utmattning. Men nu känner jag mig rätt så tillfreds med allt. Jag sitter länge och planerar maträtter(och försöker göra annat än den vegetariska lasagnen), njuter långsamt av kaffet om morgnarna och börjar sakta men säkert känna mig manad att ta i itu med allt praktiskt beträffande flytten om en månad.

Åh vad jag behöver den här ledigheten.

Publicerad 04.08.2016 kl. 13:04

några dagar och kvällar.

 

 

Utsikterna en långsam länk på landsbygden bland hästar, får och mygg. 

 

 

Spontant släkthäng en måndag.

 

 

En kväll då jag kände mig väldigt mycket som en trendig 17-åring/Flora Wiström. Haha. 

 

 

Sommarens utsikt. 

 

Ikväll bestämde jag mig för att titta på Sex and the CIty på balkongen i sällskap av en ginger beer. 

Förresten så intstagrammar jag för ratata den här veckan. Gå gärna och gilla, kommentera och annat man gör på instagram. 

 

 

Publicerad 26.07.2016 kl. 20:36

en vecka kvar.

 

Nästa vecka är min sista jobbvecka för i sommar. Sen är jag ledig en hel freaking månad. Vet inte när jag varit ledig så pass länge senast. 

Den här sommaren har gått så snabbt. Lika snabbt som de senaste somrarna. Jag hoppas på att få njuta lite av sommaren under mina lediga veckor, och mentalt förbereda mig för flytten. Jag förstår fortfarande inte att jag ska flytta till Vasa på riktigt i höst. Fast jag till och med har en adress där nu känns det avlägset och overkligt. Jag fasar för det lika mycket som jag ser fram emot det.

Visst är det roligt att lära känna en ny obekant stad. Och visst ser jag fram emot mediastudierna. Men ändå. Det känns så långt borta från allt och alla jag tycker om. 

Men det ska nog gå bra. Och förhoppningsvis hittar jag någon att hänga med där också.

 

Publicerad 21.07.2016 kl. 21:04

vi åkte på roadtrip till öst.

Imatra.

Villmanstrand.

Vaalimaa.

Fredrikshamn.

Nickby.

 

Vissa åker till södra Italien. Vi åker till Karelen. Ett svart hål på min karta är nu fyllt med nya bilder och geografikunskaper. Jag har nosat på ryska gränsen och förundrats över hur nära det är till storstäderna på andra sidan. Och hur konstigt det är att jag aldrig varit där.

 

Publicerad 18.07.2016 kl. 23:10

hjärtat blir aldrig fullt, en livstid ska få plats där

 

 

Publicerad 11.07.2016 kl. 23:22

vår baby mama.

 

Regnet öste ner över Tölös gator när vi dukade upp bordet med godaste vi hade, och satte ihop en spellista med alla låtar som innehöll "baby". Vi var alla samlade igen redo för en glädjefest. Det är länge sedan jag känt så mycket genuin lycka och entusiasm i luften. Men bland oss finns det. Speciellt för att vi är så glada över att det växer en ny person i Idas mage som vi alla ser så mycket fram emot att träffa. Men innan det mötet, måste vi såklart fira Ida en sista gång innan hon dyker in i bebisbubblan. 

Jag kom hem med träningsvärk i magen. Så himla mycket skrattade jag denna eftermiddag. Och jag var så glad över att de här tjejerna är mina tjejer. Och glad över att vi kommer få en till medlem i vår squad som kommer ha den finaste mamman.

 

 

 

 

 

 

 

Publicerad 06.07.2016 kl. 21:33

mitt största problem med kyrkan.

 

I dagens Andetag-inlägg skriver jag om heteronormen, kyrkan och Päivi Räsänen. Som ni hör är det ingen lättsmält kombination. Läs hela inlägget här.

 

Trots att det numera endast är en bråkdel av kyrkans medlemmar i Finland som tror likadant som Räsänen, och trots att jag själv inte har något med likadana tankar att göra, är det ändå lätt att placera mig i samma fack – bara för att jag syns i kyrkan då och då. Jag vill inte förknippas och höra till samma fack som homofober. Jag vill verkligen inte. Lika lite som jag vill placeras i samma fack som rasister och chauvinister. Men ändå finns risken att jag blir det, och det gör mig frustrerad.

 

 

 

Publicerad 05.07.2016 kl. 21:10

 

 

Lina. 23. 

Lever och studerar i Åbo.

Gillar knäckebröd, hip hop och feminism.

Helt kiva.

  

 

 

min twitter

min instagram

min tumblr

min pinterest

min bloglovin

 

 

 

Lina.