att skriva.

 

 

Jag kommer på mig själv att njuta så fruktansvärt av våra skrivuppgifter under föreläsningarna. De där korta texterna då vi ska tvinga ut kreativiteten, överdriva och leka vilt med texten och åsikter på bara några minuter, för att sedan läsa upp slutprodukten för klassen. Det är ibland smånervöst, men roligt och utvecklande. 

Det känns väldigt konstigt att jag faktiskt känner så här för skrivandet just nu. Majoriteten av mitt liv har jag varit rädd för den skrivna texten och lidit av mindervärdeskomplex beträffande mitt skriftspråk. 

Men i takt med att skrivandet blev mitt arbetsverktyg har jag fått en allt mer neutral relation till mitt språk. Jag är långt i från den vassaste skribenten, men jag känner mig bekväm. Nu kan jag skriva något vettigt istället för att språkangsta. 

 

p.s. jag sitter förresten på tåget och skriver det här inlägget och det sitter en liten flicka på bänken bredvid som tittar storögt på skärmen medan jag bloggar. så sött.

 

Publicerad 19.10.2016 kl. 16:23

måndagsmusslor

 

Jag har gått omkring och varit sugen på musslor i en evighet snart. Eftersom inga restauranger var öppna på söndagen då vi egentligen planerat att gå ut och äta, sköt vi upp det till måndagen. Vi gick till Bank på Hovrättsesplananden. Lite knäppt att sitta i en tom restaurang en måndag och äta musslor, men whatever. Maten var i alla fall god och vi var nöjda.

Oklart ifall musslorna var sjukt goda på riktigt eller ifall min längtan efter musslor var så stor att allting blev gott. 

Kunde äta den här portionen när som helst igen. 

Tuomas åt någon abborsrätt som fick gott betyg, speciellt den knapriga grönkålen.

 

Nästa dag åkte Tuomas hem och jag slet med de sista uppgifterna för den här veckan. För imorgon ska jag till Island! Pepp!

 

Publicerad 19.10.2016 kl. 10:34

om pojkar och flickor i skolan.

 

Vi sätts in i de här mallarna för hur en pojke och flicka ska vara redan i dagis. De här samhällsstrukturerna är svåra att rubba. Därför är det viktigt att lärare inte medverkar i att befästa stereotypiska könsroller i ett så tidigt skede i livet.

Jag hade mått bra av att mina lärare under min skoltid hade läst de här direktiven som dagens pedagoger nu får. Och det skulle säkert många andra i min klass också.

 

Jag skrev ett inlägg om könsroller och Utbildningsstyrelses handbok om jämställdhet i skolor i mitt senaste Andetag-inlägg. Jag skulle kunna skriva i evigheter om det här ämnet och mina egna erfarenheter i skolan. Man blir ju så otroligt frustrerad.

Publicerad 18.10.2016 kl. 22:11

besök.

 

På lördagen steg jag upp tidigt för att städa, skriva skoluppgifter och fylla kylskåpet med god mat.

Sen gick jag och mötte upp denna fina vid tågstationen.

Efter en kort vända kring centrum av Vasa gick vi hem för att äta pitabröd fyllda med oumph, stekt zuccini, fetaostsås och färska grönsaker. Så gott!

På kvällen tog vi det lugnt och gick i bastun och såg på film.

På söndagen vaknade vi sent och satt och åt morgonmål i en evighet till tonerna av Breakfast at Tiffany's soundtrack. Störst i bild ser ni min favorit i matväg just nu, knäckebröd med gurka och örtsalt.

Efter att ha slöat inne nästan hela dagen gick vi på promenad och en vända in på en fotoutställning i Konsthallen. 

Sen var planen att gå ut och äta någonstans, men eftersom restaurangutbudet är väldigt begränsat i Vasa en söndag bestämde vi för att skjuta upp det en dag och i stället göra egan vegeburgare.

Så mysigt att ha Tuomas här i Vasa med mig <3

 

Publicerad 17.10.2016 kl. 21:17

Många, långa tågtimmar och tårar

 

 

 

Vi har varit tillsammans i exakt åtta månader nu. Det sa bara klick som för den svenska kungen, och så orkade vi inte krångla till mera, även om geografin försökte.

På vår tredje dejt berättade jag att jag skulle flytta till Vasa på hösten, att jag måste. Jag hade redan skjutit upp det ett år och jag ville verkligen studera journalistik. Jag tänkte att det var bäst att säga det så fort som möjligt och förbereda mig på att det skulle vara slutet på vårt dejtande. Vem vill satsa på någon som snart ska flytta flera hundra kilometer bort ganska snart? Inte den bästa raggningsrepliken precis. Men Tuomas blev inte skrämd. Istället svarade han ”ett år är ju inte så länge”. Och ganska snabbt där efter blev vi ihop.

Vi blev ihop medvetna om att ett långdistansförhållande väntade. Som nykär kändes det helt absurt att vi skulle klara av att vara ifrån varandra så långe. Men vi var så övertygade om att vi hörde ihop, så det fanns inget annat alternativ än att acceptera faktum.  

I någon mån har vi försökt planera inför den här hösten, men mest har vi försökt avdramatisera det hela. Det är ju faktiskt bara ett studieår och vi befinner ju oss i samma land. Jo, buss- och tågresorna är både långa och dyra, men inte omöjliga. Inga problem. I något skede var jag ganska kaxig och tyckte att det var konstigt att människor frågade om vår framtid. Jag har ju klarat mig ensam i så många år, vad är problemet?

Men de två första veckorna var svåra för mig, mycket svårare än jag hade tänkt mig. Jag kom till ett nytt ställe där jag knappt kände någon. Lägenheten var tom och kal, och jag kände mig otroligt ensam medan Tuomas levde vidare i sitt bekanta liv i Åbo med alla sina vänner. Jag kunde inte njuta av att vara i lugn och ro och ha tid för mig själv. Jag kände mig bara ensam och saknade Tuomas hela tiden. Jag tänkte konstiga tankar och var helt övertygad om att han hade glömt bort mig. Jag grät varje gång vi talade i telefon och var rädd för att hela året skulle bli så här. Att jag bara skulle vilja tillbaka.

Efter två och en halv vecka isär åkte jag till Åbo över veckoslutet och en stor tyngd lyftes från mina axlar. Tuomas hade inte glömt bort mig. Allt var som vanligt. Och buss- och tågresorna var inte heller så farliga.

Efter chocken i början har allt känts lättare. Jag känner mig inte längre lika ensam och njuter av egen tid igen. Jag gråter inte när vi talar i telefon och det känns som om vi är en del av varandras vardag, trots att vi inte är på samma plats.

Nu har jag bott sju veckor i Vasa och min analys av långdistans är tillsvidare följande: Det är inte lätt, men det går. Bara sju månader kvar. 

 

Publicerad 12.10.2016 kl. 17:01

helgen.

 

På torsdagen satt jag mig på bussen och lämnade de platta landskapen bakom mig, för ett veckoslut.

 

En krok via Åbo, och så satt jag igen i den röda bussen. Den här gången på papardplats längst fram. Den här gången med destionation Sibbo.

 

Blåsten var äckligt kall och solskenet sådär bländade som det bara är på hösten. Fint, men ändå så jobbigt. Man vet inte riktigt om man ska älska eller hata det. 

 

På lördagen tog vi siktet mot Helsingfors. Fanny och jag har alltid varit nöjd över att vi har så olika killsmak..........

 

Höjdpunkten på veckoslutet var Ines Alissas fina namngivningsfest med alla hennes tanter och farbröder. Som jag saknat alla!

Det var mycket trevligt med en vända till hufvudstaden även om min förkylning var lite jobbig. Har varit sjuk i över en vecka nu och fortfarande rosslar det i lungorna och tynger över pannan. Så otroligt störande. Men jag hoppas jag ska lyckas hitta en liten lucka den här veckan då jag kan vila lite*.

 

*kommer så inte hända. trettioelva tusen saker på att göra-listan. men man kan ju alltid drömma!

 

Publicerad 11.10.2016 kl. 20:24

bloggarkivet.

 

Bilderna i mitt arkiv är huller om buller just nu så jag hittar inte de rätta. I stället kom jag över lite gamla bloggbilder vi kan titta på under tiden. Det är en skräckblandad förtjusning att ha bloggat sig igenom hela tonåren typ.

 

15 år i min favoritoutfit.

 

16 år och en väldigt bloggig mössa på den tiden. Kommer ihåg att Elin Kling hade typ en likadan.

 

Sån bebis ändå.

 

Jag tror det här är sista året i gymnasiet och håret var vitt och läpparna röda.

 

Sen blev jag goth. Nå nej. Men färgade mörkt hår under mitt första studieår. 

 

Jag gillade den dramatiska looken med mörkt hår mot blek hy.

 

Ibland var jag hiphoptjej_93

 

Poserade som vanligt.

 

Kommer ihåg att jag var nöjd med den här looken. Snart tre år sen.

 

Vägen mot ett ljusare svall tog en rödaktig kurva. Kände mig lagom svår med hatten.

 

Så, det var den tillbaka blicken! Om ni är sugna på fler så finns det gott om halvpinsamt material.... heh.

 

Publicerad 11.10.2016 kl. 10:26

Österbotten och jag.

 

 

Havsvinden blåser kall när jag cyklar längs med stranden till universitetet. Det finns inte en kulle som stoppar den isande vinden, men cykelfärden är lyckligtvis kort, liksom nästan alla avstånd i staden. 

De flesta har sjungande ton i sitt tal och mitt monotona uttal sticker ut. "Snart kommer du säga som i varje mening och börja använda he", säger de. Knappast, men jag gallrar bort de finska orden.

Staden har ett lugnare tempo än den jag är van vid. Matbutikerna stänger redan klockan 18 på veckosluten, och klädebutikerna ännu tidigare. Kaffet är billigare i kaféerna och butikerna har ett tacksamt urval av veganska produkter. 

Alla svenskspråkiga trängs i en lång, ringlande kö till samma ställe om nätterna, där musiken aldrig förändras och studenthalarna sitter som fastklistrade på besökarna. Jag söker mig till lugnare ställen där ölen är dyrare men smakar gott.

En lördagkväll på väg hem från en bar hotar en man att slå ner mig ifall jag skrattar. Jag stirrar rakt fram och rädslan och ilskan kokar inom mig. Jag hatar att han kunde skrämma mig. Gatorna har ännu inte blivit tillräckligt bekanta för att de ska kännas bekväma efter att solen gått ner. 

Jag känner inte av min farmors österbottniska arv, och jag vet inte var Petalax är. Men varje dag lär jag mig lite mer om de platta vidderna. Jag kommer nog knappast stanna här längre än nödvändigt. Men jag kommer alltid uppskatta den österbottniska attityden. För den är öppnare, mer tillåtande, mer Sverige och lite, lite mindre jante.

 

Publicerad 04.10.2016 kl. 20:21

måndag och förkylningen.

 

 

 

Jag vaknade upp med en ordentlig förkylning idag. En såndän som jag verkligen inte skulle ha tid för. Jag har tusen saker jag borde skriva och planera, men mitt huvud är lika produktivt som potatismos. Man ba, tack måndag.....Borde inte ha slarvat med mina algersmoothies som brukar hålla mig frisk.

I ställer dricker jag litervis av ingefäravatten och maxdosering av finrexin, samt bjuder jag på en outfit som troligen kommer att vara frekvent återkommande i höst. Hoppas ni lyckas hålla er borta från alla högst otrevliga förkylningar!

 

Publicerad 03.10.2016 kl. 20:37

vad studerar jag egentligen?

 

Här smygfotar jag i vårt kafferum.

 

Jag nämner mina studier lite i förbifarten hela tiden, men jag tror inte att jag har gett en ordentlig förklaring till varför jag tog mitt pick och pack och flyttade till Vasa. 

Jag studerar alltså masskommunikation vid Åbo Akademi, det vill säga journalistik och allt som hör till det. För alla som följt med den finlandssvenska bloggvärlden: Den linjen som Linn Jung gick, kommer ni ihåg? Mitt huvudämne är fortfarande nationalekonomi, men det här blir mitt långa biämne (och undanflykt för att inte behöva börja på min gradu ännu).

I jämförelse med mina nationalekonomistudier är det här totala motsatsen. I stället för två föreläsningar i veckan, sitter jag nu i genomsnitt åtta timmar per dag i skolan. Dessutom är vi bara sju personer på min klass, fem pampeser, en ålänning och jag. Charmig kombination.

Våra lärare är främst från olika mediehus och de håller korta, intensiva kurser i ganska specifika ämnen. Ifall man är borta en timme missar man väldigt mycket och det är svårt att läsa i kapp bara så där med hjälp av kurslitteratur. 

Förklaringen till det späckade schemat ligger i att vi ska lära oss tidning, radio, tv, webb och dokumentär på bara ett år. Det innebär också att den här utblidningen är väldigt praktisk. I samband med att vi går igenom teorin, provar vi på att göra allt i praktiken. Det är i princip meningen att vi ska kunna börja jobba med vilket medie som helst när den här utbildningen är över. 

Exempel på vad jag har att göra nu: Skriva artiklar om två rättegångar för en kurs i pressjuridik, fota en fotoserie för en kommande artikel för Vasabladet och skriva ett referat om en reportagebok om Tjejenien. Som ni märker, ganska konkreta grejer. 

Hittills har jag inte varit på en enda föreläsning som har känts onödig eller dålig. Därför känns dagarna inte så långa och tunga som de kanske låter. Och det känns mer än okej att vara i Vasa på grund av den här medialinjen. Jag sitter och är äckligt aktiv under föreläsningarna och suger i mig information som en svamp.Hoppas min iver håller i året ut!

 

 

Publicerad 29.09.2016 kl. 21:21

mitt liv just nu.

 

I mitt senaste Andetag-inlägg reflekterar jag lite över min livssituation nu. Jag kommer att skriva mer om det här på bloggen, men tillsvidare kan ni läsa det HÄR inlägget.

Inte ens FPA gick med på att jag flyttat till Österbotten till en början. Jag har svårt att kalla det här för hem när jag fortfarande upplever att den största delen av mitt liv är på en annan ort.

 

Och tack för alla tips angående bloggämnen! Puss på er xxx

Publicerad 28.09.2016 kl. 22:31

måndag.

 

Känner mig seriefigurslyxig i min rosa jacka så kan inte låta bli att ta massor med foton varje gång jag har på mig den. Sorry för allt sockervadd i mina flöden.

Sen jag senast skrev har jag hunnit med ytterligare en nattbuss till Åbo och ett morgontåg tillbaka till Vasa. Den här veckan torde bli lite, lite lugnare studiemässigt(bara fyra timmar föreläsning per dag, inte åtta) så jag kan förhoppningsvis sitta i lugn och ro och skriva och fota klart lite uppgifter. 

Men nu måste jag sova. Steg upp 05:45 idag och kom hem först närmare 21 på grund av sen föreläning plus balett. Tur har jag sovmorgon imorgon!

 

p.s. ifall någon har något ni skulle vilja att jag skulle skriva eller reflektera över här på bloggen, säg till!

Publicerad 26.09.2016 kl. 23:15

på besök i åbo.

 

 

Jag har inte många överloppsminuter om dagarna nu för tiden, och det lär inte lugna ner sig. Ifall jag inte skulle tycka att det mesta vi gör på utbildningen är både lärorikt och roligt, hade jag nog redan nu börjat gro en liten orosklump i magen. Men jag hann i alla fall en vända till Åbo under veckoslutet för att se några favoritpersoner. 

Jag hann bland annat med lite upptäcktsfärd, skoluppgifter, bilen i Baari, spela monopol i flera timmar (med risk för att låta som en dryg ekonom: vitsi det är roligt ändå!), laga lasagne och sedan ta tåget tillbaka till Vasa.

Det kändes lite sisådär att komma hit igen. Det kändes inte fel, men det kändes som om mitt liv inte kommit i kapp med min fysiska plats. Mitt liv pågår i Åbo medan min vardag är i Vasa. Jag antar att jag måste ge det tid, och inte tvinga mig själv att vara så fruktansvärt anpassbar. Ibland är de svårt att anpassa sig, och det är okej. Och jag är helt övertygad om att jag kommer att trivas här.

Dessutom har jag mycket roliga saker som väntar den här hösten. Till exempel bokade jag ikväll flygbiljetter till Island! Jag har länge velat fa till detta mytomspunna land, och om en månad kommer jag vara där. Så coolt. 

 

Publicerad 19.09.2016 kl. 23:38

tre ljudböcker.

 

Som jag skrivit någon gång tidigare, tycker jag väldigt mycket om att lyssna på ljudböcker. Ibland kan jag bli frustrerad över att  jag är en så långsam läsare så att historien aldrig tar fart när jag läser "normalt". Därför tycker jag det är skönt med ljudböcker som komplement så att jag lyckas ta del av ännu fler fantastiska historier. 

Under det två veckor jag bott i Vasa har jag hunnit lyssna på tre böcker. 

 

 

En riktig klassiker som på något sätt ändå lyckas vara aktuell trots att den utkom år 1912. Hjärta och smärta fanns även då, och fungerade bra i romanform även då. Dessutom har jag en förkärlek och fascination för samhället i början av 1900-talet. Jag ser fram emot att se filmatiseringen som torde komma ut nu på hösten.

 

 

Den här boken baserar sig på Chimamanda Ngozi Adichies Ted Talks-tal All borde vara feminister. Titeln säger sig självt. Den här tematiken slutar aldrig att vara viktig och aktuell. Boken är väldigt kort så det finns ingen orsak att inte ta sig tid att lyssna/läsa den. 

 

 

Utan personligt ansvar är uppföljaren till den prisbelönta romanen Egenmäktigt förfarande. Som många andra, är jag förtjust i Lena Anderssons personliga stil att porträttera kärlek, eller snarare hopplös kärlek. Samtidigt orsakar båda romanerna flera skamsköljningar då jag känner igen mig i Ester Nilsson...Trots det är de båda läsvärda.

 

Nu ska jag öppna en bok om Tjetjeninen som jag måste läsa för en reportagekurs jag går just nu. Och i natt tar jag bussen till Åbo!

 

Publicerad 15.09.2016 kl. 20:48

mitt nya hem.

 

 

Så här bor jag just nu. Eftersom jag snittar en flytt i året, är det här mitt femte hem sedan jag flyttade ut ur barndomshemmet. En ljus etta i ett nybyggt hus. Väldigt neutral, inte särskilt personlig, men fräsch och trivsam ändå. Just nu ser allting lite väl gulligt ut, och jag vet egentligen inte varifrån allt rosa kommer. Men jag trivs bäst med att bo i ljusa färger med gröna växter här och där. Gulligheten får jag kanske åtgärda längs med tiden. Men så här ser det i alla fall ut just nu!

 

Publicerad 11.09.2016 kl. 15:04

 

 

Lina. 23. 

 

Studerar på medialinjen vid ÅA i Vasa i år.

Gillar knäckebröd, hip hop och feminism.

Helt kiva.

  

 

 

min twitter

min instagram

min tumblr

min pinterest

min bloglovin

 

 

 

Lina.